Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Борис Джонсън импонира най-ясно на твърдата нагласа на торите относно Брекзит

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, Бизнес старт, 19.06.2019

09:35 | 19 юни 2019
Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Борис Джонсън има най-голям шанс да стане наследник на Тереза Мей, тъй като той в най-голяма степен олицетворява настроенията в парламентарната група на Консервативната партия. Той сам по себе си импонира на твърдите привърженици на Брекзит, които са дори за Брекзит без сделка. Това показва дълбокото разделение, радикализацията на позициитe, невъзможността за намиране на общо решение и стремежът на Консервативната партия да доведе нещата до край. Това заяви Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Останалите кандидати не са алтернатива, тъй като не предлагат нещо по-различно. Тяхната позиция е в нюансите за предоговаряне на постигнатото споразумение от Мей - което е практически невъзможно с оглед позициите на ЕС".

Всичко това, което се случва в момента, увеличава шансовете за Брекзит без договор, смята Кючуков. "От друга страна, вече в Европа се натрупа сериозна умора от процеса. Брекзит отне твърде много политическа енергия на ЕС. Макрон формулира твърдо искане процесът да приключи. Германската позиция пък би търсила възможност до последно излизането да стане договорено", поясни той.

"Големият проблем е в отсъствието на съгласие. Великобритания понякога преговаря сама със себе си, забравяйки ЕС. Може да има някакви допълнения само в политическата декларация, съпътстваща договора. Тя касае принципите на бъдещите отношения".

Британският парламент не може да консолидира единна позиция дори за собственото си разпускане, отбеляза гостът.

"Тереза Мей се опитваше да постигне съгласието на всички. Първоначално бе ориентирана първо към собствената си партия, което не бе достатъчно в рамките на британския парламент".