Nike премахва клауза, ощетяваща жените спортисти

Бременните атлети губят голяма част от спонсорските си възнаграждения

Магазин на Nike в Сингапур Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg Магазин на Nike в Сингапур Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Спортният гигант Nike официално обяви, че временно премахва т. нар. правило за „12 месеца“, ощетяващо жените атлети, които забременеят по време на спонсорските си контракти с компанията, пише Bloomberg.

Въпросното правило гласи, че заплащането на спортистите зависи от доброто им представяне за период от 12 месеца. С други думи - ако не постигате добри резултати в спорта, тогава спонсорските ви облаги намаляват. По тази причина най-често засегнати биват бременните спортисти.

Още по темата

Бегачката Фийби Райт е сред първите, които говорят открито за проблема. Тя определя забременяването, като „целувката на смъртта за жената спортист“. Златната олимпийска медалистка в спринта от три олимпиади Алисън Феликс по-рано през седмицата също сподели, че е изгубил около 70% от финансирането си по договора с Nike, когато от компанията научили, че е бременна.

Подобен скандал поставя под риск реномето на най-голямата спортна марка в света и именно по тази причина ръководството взема решение, макар и временно, да прекрати практиката за 12-те месеца. Вицепрезидентът на компанията Ейми Монтан обяви, че „Nike се ангажира занапред да включва писмени клаузи, засилващи политиката в полза на всички жени спортисти, с които сключва договор“.

Последни новини
Още от Новини от света