Меси и Кание Уест помагат на Adidas да завладее китайския пазар

Германската компания преследва пета поредна година на растеж

14:43 | 3 май 2019
Обновен: 23:17 | 4 юни 2020
Щабът на Adidas в Херцогенаурах Снимка: Adidas-Group.com

Adidas може и да губи позициите си на европейския пазар, но азиатския за нея се развива с изключителни темпове. Една от основните причини е маркетинг стратегията в Китай, базирана на футболната звезда Лионел Меси и музикалния идол Кание Уест, пише Bloomberg.

Германската компания бележи двуцифрен растеж в страната, а най-голям е прогресът в електронната търговия. Приходите в сектора са се увеличили с цели 40%.

Изпълнителният директор Каспер Рорстед се радва изключително много на работата си, откакто през 2016 г. бе назначен на най-важния пост в компанията. За този период той е спомогнал за увеличението на пазарната стойност на Adidas с цели 20 млрд. евро. Пред него сега стои въпросът за другите два големи пазара – Северна Америка и Европа, където конкурентът Nike има по-стабилни позиции. Плановете му и за Reebok са доста смели, като надеждите са, че класическата марка ще се завърне успешно през 2020 г.

През първото тримесечие на годината продажбите на Adidas достигат 5,88 млрд. евро в световен мащаб, което е с 80 млн. евро над очакванията. Печалбата също така е рекордна – 875 млн. евро. Всичко това е благодарение на 16-те процента подобрение на продажбите в Китай.

Снимка на Десислав Янкулов.

Цената на акциите на Adidas е в постоянен растеж през последните 5 години Графика: Bloomberg

Рорстед смята, че разполага с най-добрия екип от инфлуеншъри, визирайки Меси и Уест.

Следващата голяма крачка е колаборацията на линията Yeezy на Кание Уест с популярния сериал „Игра на тронове“. Водят се преговори и за нов проект с Бийонсе.

Но още преди тези планове да се реализират, Adidas отчита цели 33% ръст в цената на акциите си от началото на 2019 г.. Очертава се пета поредна година на растеж.