Папа Франциск: България трябва да преодолее демографската си криза

България винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, заяви той

Снимка: Димитър Кьсомерлиев/Investor Media Group Снимка: Димитър Кьсомерлиев/Investor Media Group

"България винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада", заяви папа Франциск в реч след срещата си с българския президент Румен Радев, пише БНР.

„Радвам се, че се намирам в България - място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени, стимулиращи естественото желание за среща и обмен както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието се гледа като на богатство, а не като повод за конфликт“.

Истинските учения на религиите ни призовават да останем тясно свързани с ценностите на мира. Карат ни да подкрепяме и насърчаваме взаимното опознаване, братство между хората и съжителство, подчерта папа Франциск.

„Нека да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ, за да може всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне израстването на култура и среда, пропити от цялостно уважение към човешката личност и нейното достойнство, чрез установяване на живи връзки между цивилизации, разбирания и традиции, и отхвърляне на насилието и принудата. По този начин ще победим онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират“.

Същността на днешното ми посещение е идейно свързаното с направено от Св. Йоан-Павел II през 2002 г. и се случва в духа на благодарното възпоменание за десетилетното присъствие в София на апостолическия делегат Анджело Джузепе Ронкали, уточни папата и вметна:

„Св. Йоан XXIII работеше неуморно, за да насърчава братското сътрудничество между всички християни и с Втория ватикански събор, който той свика и ръководи в първата му фаза, даде голям импулс и тласък за развитието на икуменическите отношения“.

„Да бъдат благословени Св. Св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност се превърнаха примери за нас и остават след повече от хилядолетие вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите. Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни и да се появят нови пътища на мир и хармония“, призова главата на Римокатолическата църква.

България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни граждани, търсещи нови възможности за работа, подчерта папа Франциск и добави: В същото време страната, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима – а именно демографска, спуснала се като ледена завеса в голяма част от Европа, като последица от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това България се сблъсква и с явлението, произтичащо от опитите да се преминат нейните граници от хора, търсещи спасение от войни и конфликти или от бедност, стремящи се да достигнат до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище“.

Последни новини
Още от Новини от света