ЕС призова Ердоган да уважи изборните резултати

Турската опозиция е завладяла четири от петте най-големи града в страната. Управляващата партия ПСР възнамерява да оспори гласуването в Истанбул и Анкара

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия ПСР трябваше да се справят с тежки загуби на местните избори преди няколко дни. Особено горчив привкус оставиха загубата на кметствата в Анкара и Истанбул. ПСР възрази срещу гласуването, става ясно от публикация на германската медия Der Spiegel.

В рамките на спора за резултата от местните избори в тези два града заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призова управляващата партия на Турция да се придържа към демократичните принципи.

"Турция се отдалечава от европейските ценности с бясна скорост през последните години и се . Надяваме, че факът, че ПСР не зачита резултатите от изборите в местните избори, няма да влоши допълнително нещата", каза Тимерманс пред “Welt am Sonntag”.

ПСР предизвиква противоречия във всичките 39 общини в Истанбул

Партията на президента Ердоган загуби най-важния пост на кмет в Истанбул от ляво-центристката партия, Републиканската народна партия CHP, на изборите в неделя.

След това тя предизвика разногласия във всички 39 области. Също така в столицата Анкара води кандидатурата на CHP, но с по-голяма преднина. Там в петък ПСР подаде молба до местния избирателен орган, преброявайки всичките 12 180 кутии за гласуване.

Неотменно е правото на всяка партия да провери дали изборните резултати, ако има основателни съмнения, заяви Тимерманс, който е и главният кандидат на Партията на европейските социалисти за европейските избори. "Въпреки това е важно турските власти да могат самостоятелно да проверят резултатите от изборите и ПСР накрая да признае резултатите."

ПСР остава повсеместно най-силна  въпреки загубите в Анкара и Истанбул

ПСР достигна на местните избори в неделя след предварителни резултати в цялата страна  около 44,3%. Така тя остана най-силната партия, но пък загуби популярност в големите градове. При положение че четири от петте най-големи града в страната се ориентират към опозицията.

Анкара и Истанбул са управлявани от 25 години от консервативни кметове. Новото поражение за ПСР ще бъде позорно за президента Ердоган.

Последни новини
Още от Новини от света