Флоренция - магнитът за луксозните марки

Скандичи е средището на производството на кожени издалия в Италия

Магазин на Prada. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg Магазин на Prada. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Квартал със сиви индустриални сгради край Флоренция става все по-пренаселен, тъй като луксозни модни къщи се съревновават за дял от най-значимите продукти в индустрията – скъпите кожени чанти.

Гиганти в луксозните изделия - от Prada до Burberry, разграбват работилници, разширяват собствените си заводи и изграждат нови край Скандичи – средището на производството на кожени издалия в Италия, където занаятчии изработват чанти, портфейли и други аксесоари „Made in Italy“ за клиенти от Ню Йорк до Пекин.

Тъй като глобалният апетит към луксозни кожени продукти се засилва, марките смятат, че трябва да поемат контрол върху снабдителните си вериги, за да са сигурни, че ще могат да произвеждат достатъчно стоки и да доставят по-бързо нови продукти на пазара, за да задоволяват капризните вкусове на купувачите, пише Investor.bg.

Въпреки че дрехите прет-а-порте, показвани по модните подиуми, доминират в модните издания, аксесоарите генерират една трета от приходите от луксозни стоки. Чантите конкретно могат да се похвалят с един от най-големите маржове на печалбата в индустрията, тъй като са скъпи, но заемат малко място в бутиците. И за разлика от обувките не се предлагат в различни размери, пише Wall Street Journal.

Снабдителната верига на луксозните кожени изделия в Италия десетилетия наред е доминирана от малки семейни работилници, които произвеждат по договор за големите луксозни марки. Сега марките са стигнали до извода, че трябва да се модернизират, за да са конкурентноспособни. Много от тях започнаха да изкупуват подизпълнители, да строят собствени заводи и да обучават свои служители в занаята.

Това превръща Скандичи, чието население е едва 50 хил. души, в оживено място. Заетостта в промишленото производство е нараснала с 12% през последните две години и е светъл лъч за изпадналата в застой италианска икономика. Отривистите щракания на шевните машини се чуват дори вечерта, а през уикендите работилниците работят извънредно, за да произвеждат чанти, портфейли и колани.

„Скандичи не се вписва в настроенията в Италия“, казва кметът на града Сандро Фалани.

Целия анализ четете в Investor.bg!

 

Последни новини
Още от Новини от света