Саудитска Арабия проучва последствията от бъдеще без ОПЕК

Изследователските усилия за момента не поставят активен дебат в саудитското правителство за оттегляне от картела

Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg

Финансиран от правителството на Саудитска Арабия аналитичен център проучва възможните последици за петролния пазар при разпадане на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), пише Market Watch. Това всъщност са забележителни изследователски усилия за страна, доминираща на петролният пазар през последните 60 години, допълва сайтът.

Усилията на правителството идват в момент, в който американския президент Доналд Тръмп обвини организацията за увеличаващата се цена на петрола и на фона на проблемите в Кралството след убийството на саудитския опозиционнен журналист Джамал Кашоги в Турция миналия месец.

Ръководителят на аналитичния център Адам Сиймински посочи, че проучванията не са свързани с изказванията на американския президент, но според запознати източници, те все пак дават възможност да се вземат предвид критиките на Вашингтон. В зависимост от резултатите, изследванията биха могли да дадат защита на картела и саудитската роля в него.

Според запознати източници изследователските усилия за момента не поставят активен дебат в саудитското правителство за евентуално оттегляне от ОПЕК.

 

Последни новини
Още от Новини от света