Япония планира да привлече чуждестранни работници

Проектозаконът предвижда чужденците с умения в сферите с недостиг на работна ръка да се сдобият с 5-годишна работна виза

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Япония днес разкри план за привличане на повече чужди работници с професии, изискващи ръчен труд, като стремежът на третата по обем икономика в света е да разреши проблеми, проявен от застаряващото и намаляващото население, пише БНР.

Счита се, че главно ще се набират работници в областта на селското стопанство, обслужващ персонал за болници и хотели, както и служители в строителството и корабостроенето.

Проектозаконът предвижда чужденците с умения в сферите с недостиг на работна ръка да се сдобият с 5-годишна работна виза. Тези, които имат по-висока степен на квалификация във въпросните сектори и преминат тест за владеене на японски език, ще могат да доведат семействата си да получат постоянно разрешително за пребиваване.

Говорител на правителството съобщи, че законопроектът ще бъде внесен в парламента възможно най-бързо, като се прогнозира да влезе в сила през април 2019 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света