Търговският излишък на ЕС отчита леко увеличение през юни

Според данни на европейската статистическа служба Евростат износът на ЕС за юни към останалата част на света е в размер на 171,5 млрд. евро

 Седалището на Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Фотограф:  Yuriko Nakao/Bloomberg Седалището на Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Фотограф: Yuriko Nakao/Bloomberg

Търговският излишък на Европейския съюз с останалата част на света през месец юни отчита леко увеличение на годишна база до 6,9 млрд. евро от 6,6 млрд. евро година по-рано. Това става ясно от данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в четвъртък.

За първото полугодие на годината обаче търговският баланс на блока навлиза още по-дълбоко на негативна територия, достигайки дефицит от 3,9 млрд. евро. За сравнение през първите шест месеца на миналата година дефицитът бе в размер на 1,2 млрд. евро.

Според данните износът на ЕС за юни към останалата част на света е в размер на 171,5 млрд. евро, което представлява ръст от 8,2% на годишна база. С приблизително същия процент (8,4%) се увеличава и вносът, достигайки 164,6 млрд. евро през юни.

Увеличение се наблюдава и при търговията в ЕС – скокът е от 5,4% до 304,8 млрд. евро.

Основни търговски партньори на ЕС за полугодието са САЩ и Китай, с които съюзът отчита съответно излишък от 66,9 млрд. евро и дефицит от 81,2 млрд. евро.

В еврозоната износът на стоки към останалата част на света през юни нараства с 5,7% до 198,6 млрд. спрямо същия месец на 2017 г. (187,9 млрд. евро). Вносът на годишна база през юни бележи скок от 8,6% и е в размер на 176,1 млрд. евро.

В резултът еврозоната отчита излишък от 22,5 млрд. евро през шестия месец от годината. Това е леко понижение от излишъка от 25,7 млрд. евро миналата година по същото време. Вътрешната търговия в еврозоната се увеличава със 7,1% през юни до 170,7 млрд. евро.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света