САЩ и Китай в тайни преговори за търговския спор

Двете страни стартират широкомащабни дискусии за разширяване на достъпа до китайския пазар

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Китай и САЩ са стартирали тайни преговори за подобряване на достъпа на САЩ до китайските пазари след седмица, изпълнена с остри думи от двете страни относно заплахата от Вашингтон за използване на наказателни мита за справяне с търговския дисбаланс, пише Wall Steet Journal, като се позовава на хора, които са запознати с въпроса.

Разговорите, които обхващат широки области, включително финансовите услуги и производството, се ръководят от Лиу Хе, китайският икономически магнат от Пекин, и от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и от търговския секретар на САЩ Робърт Лайтхайзър във Вашингтон.

В писмо до Лиу, изпратено от двамата американци през миналата седмица, администрацията на Доналд Тръмп посочва конкретни искания, които включват намаляване на китайските мита върху американските автомобили, по-големи покупки на американски полупроводници и по-голям достъп до китайския финансов сектор от страна на американски компании, твърдят източници. Мнучин обмисля пътуване до Пекин, за да продължи преговорите, твърди един от източниците.

В събота Мнучин се е обадил по телефона на Лиу Хе, най-довереният икономически съветник на президента Си Дзинпин, чиято номинация като вицепремиер по време на сегашната легислативна сесия го прави де факто „икономическия капитан“ на страната.

„Мнучин се обади на Лиу, за да го поздрави за официалното влизане в новата му роля", каза говорител на Министерството на финансите. „Те обсъдиха и търговския дефицит между нашите две страни и се ангажираха да продължат диалога, за да намерят взаимно приемлив начин за намаляването му".

Дискусиите зад кулисите може да се окажат облекчение за онези, които са разтревожени от съобщения през миналата седмица за плановете на САЩ да засегнат Китай с наказателни мита, инвестиционни ограничения и други мерки, насочени към справяне с търговския дефицит на САЩ от 375 млрд. долара със втората по сила икономика в света. Оповестяването на тези мерки, и непосредствената заплаха от китайски отмъщение, предизвикаха срив на американските акции през миналата седмица.

Мерките на президента Доналд Тръмп, чийто износ е изправен пред възможни ответни тарифи от страна на Китай, предизвикаха сериозни опасения сред експортно ориентираните концерни, а в редица чуждестранни столици - от Канбера до Брюксел, американските съюзници нервно претегляха дипломатически варианти на фона на напрежението, което се наложи между Вашингтон и Пекин.

През миналата седмица Тръмп намекна, че САЩ обмислят „както моркова, така и пръчката“. „Говорихме с Китай и сме в разгара на много големи преговори", каза той в четвъртък, като обяви, че заплашва Китай с мита за внос за стоки на стойност над 60 млрд. долара и други ограничения. „Ще видим къде ще ни отведат разговорите“.

Въпреки че Пекин реагира гневно на американската заплаха, китайските официални представители внимават да не ескалират твърде много спора. Китайското министерство на търговията обвини САЩ в „създаването на сериозен прецедент" и наложи санкции за американски стоки за 3 милиарда долара, включително плодове, свинско месо, рециклирани алуминиеви и стоманени тръби. Министерството заяви, че тези мерки пряк отговор на новите мита на САЩ за китайска стомана и алуминий.

Досега обаче Китай не е включил в списъка и не споменава компонентите на най-големия износ на САЩ за Китай, като соя, сорго и самолетите на Boeing Co., което според някои наблюдатели подчертава желанието на Пекин да договори решение на проблема с администрацията на Тръмп.

Лиу е казал на Мнучин по време на техния телефонен разговор, че неотдавнашната търговска офанзива на Вашингтон срещу Китай ще навреди на двете страни и на света, съобщи официалната агенция Xinhua. Той е изразил и надежда, че двете страни могат да работят заедно, за да „запазят своите икономически и търговски отношения".

Тръмп пък заяви, че иска Китай да намали двустранния търговски дефицит със 100 млрд. долара. Като част от това той се стреми да увеличи продажбите на автомобили и полупроводници на своята родина в народната република.

„Думата, която искам да използвам, е „реципрочен“, каза президент в понеделник вечерта. „Когато те настояват за 25% такса за кола, която влиза там, а ние – за 2% за кола, за да влезе в САЩ, това не е добре“, добави той. САЩ в момента облагат с данък от 2,5 на сто вносните коли, докато в Китай това мито е от 25%. В други области САЩ имат по-високи мита от тези, налагани от търговските им партньори, включително 25% мито за внесени пикапи и твърди налози за някои селскостопански продукти, като фъстъци.

Вашингтон също така обмисля възможността да принуди Пекин да прехвърли част от покупките си на полупроводници и чипове от японски и южнокорейски компании на американски производители, съобщават още източници, запознати с разговорите.

Американската страна вярва, че заплахата от вносни мита дава на Вашингтон лост в налагането на големи промени. Но критиците на това усилие предупреждават, че принуждаването на Китай да води преговори при такива обстоятелства може да окаже обратен ефект, защото всякакви отстъпки ще се разглеждат като поклон пред външен натиск и затрудняване на китайския лидерски елит.

„Работим над това да разберем дали можем да постигнем споразумение за това коя е справедливата търговия за тях", каза Мнучин по време на свое участие в предаване на Fox News в неделя. Такава сделка може да включва отварянето на китайските пазари допълнително за износа от САЩ, като намали Пекин митата си и спре натиска върху американските компании в Китай да прехвърлят технологиите си на китайски партньори за изграждането на съвместни предприятия.

САЩ също така пресират Китай да облекчи ограниченията върху финансовите компании от САЩ, особено изискванията за опериране като смесени дружества, при които американските фирми в много случаи са ограничени до собственост в размер на до 51%.

През последните няколко месеца при спиране на официалния двустранен търговски диалог китайските официални лица са настоявали за конкретни искания от страна на САЩ и са били разочаровани от липсата на яснота от страна на администрацията на Тръмп, пише още WSJ.

Лиу пристигна във Вашингтон в края на февруари и се срещна с Мнучин, Лайтхайзър и директора на Националния икономически съвет Гари Кох. Лиу е предложил известно облекчаване на ограниченията във финансовия сектор. Американската страна е поискала Пекин да направи официално предложение, твърдят източниците на медията.

Лиу се е срещнал и с корпоративни лидери от САЩ и други представители на бизнеса, когато се е опитал да рестартира диалога. На тези срещи американските участници са дали съвети на китайския представител за това какво трябва да направи Китай, за да се възстановят нормалните отношения със САЩ.

Сред предложените неща са ускоряване на финансовата либерализация и разширяване на обхвата ѝ, намаляване на субсидиите за държавните предприятия, намаляване на митата върху автомобили, осигуряване на по-голяма регулаторна прозрачност, както и прекратяване на изискванията западните компании да влизат в съвместни предприятия с китайски компании за подсигуряване на достъп до китайския пазар. Лиу не е поел ангажименти тогава, казват източниците. Въпреки това той е благодарил за спецификата на предложенията.

Сега, когато двете страни възобновяват преговорите на високо равнище, САЩ ще следят внимателно изказванията на Си по време на ежегодния Азиатски форум Boao - годишно събиране на световните политически и бизнес лидери на южнокитайския остров Хайнан през април. Някои наблюдатели очакват Си да обяви плановете си да позволи по-голям външен достъп до редица пазари, като застрахователния например.

„Ако отворят пазарите си, това ще е огромна възможност за американските компании", каза Мнучин пред Fox News в неделя. „Надявам се, че ще постигнем споразумение, но ако не – ще се придържаме към тези мита".

Последни новини
Още от Новини