ЕЦБ ще тества аукциони за QE

Централните банки на еврозоната вече са купили дълг за 340 млрд. евро

Марио Драги, президент на ЕЦБ Марио Драги, президент на ЕЦБ

ЕЦБ стартира тази седмица ограничена пилотна програма, за да тества изкупуването на облигации на аукционен принцип, а не с индивидуални заявки на дилъри. Системата е проектирана да подобри прозрачността на програмата за количествени облекчения - масираното изкупуване на ценни книжа, чрез които банката влива ликвидност в икономиката на еврозоната. Две от трите централни банки, които тестват новия процес, са заявили, че ще публикуват предварително подробности за ценните книжа, които ще бъдат придобити, съобщи Bloomberg в сряда.

Пилотна програма

Banque de France вече обяви подробности за нейния първи списък с ценни книжа преди аукциона по-късно тази седмица. Аукционите окуражават конкуренцията, предлагат повече прозрачност и концентрират ликвидност от целия пазар, коментира Хаошянг Чу, доцент по финанси в Massachusetts Institute of Technology, който е проучвал този метод за изкупуване на облигации от Федералния резерв. Аукционът е по-ефективен от покупките, които се правят двустранно на децентрализирана база, твърди той.

Програмата за QE е основен двигател на пазара на облигации в еврозоната, като доходността по суверенния дълг се понижи до рекордни нива при нейния старт през март. Централните банки в еврозоната досега са купили повече от 340 млрд. евро (389 млрд. долара) дълг при условията на QE, чиято цел е да се стимулира инфлацията и растежа.

Има спекулации, че властите скоро ще обявят разширяване на плановете за изкупуване на книжа след септември 2016 г. Пилотната програма използва обратни аукциони, където потенциалните продавачи се състезават един с друг. Подобна система бе използвана от Федералния резерв на САЩ. ЕЦБ обяви пилотната програма на 5 октомври, като посочи, че тя ще бъде изпълнявана без да предрешава дали Евросистемата ще обсъди систематичното прилагане на аукционите.

Три банки

Френската централна банка публикува списък от идентификационни номера на ценни книжа (ISIN) преди своя аукцион на 16 октомври, докато холандските им колеги обещават да направят същото преди първитe покупки следващата седмица. Това ще позволи по-голяма дълбочина и по-гладко функциониране на пазара, коментира централната банка на Литва - третата, която участва в теста. Тя проведе първия аукцион във вторник. Този метод ще стане норма в еврозоната, заяви Антоан Буве, базиран в Лондон стратег на Mizuho International Plc. Но останалите не са толкова сигурни.

Ограничения

За разлика от Фед, ЕЦБ е ограничена от отсъствието на единен дългов пазар, според Commerzbank AG, най-големия първичен дилър на германски държавни облигации. Също така има ограничения за това какво могат да купуват централните банки на еврозоната. Те не могат да притежават твърде много от отделна емисия и нямат право да купуват книжа, чиято доходност е по-малка от депозитната лихва на ЕЦБ. Обратните аукциони могат да увеличат прозрачността, но те намаляват гъвкавостта в полза на евро системата. Това вероятно ще направи трудно да се приложат за цялата програма на количествени облекчения, коментира Кристоф Ригер, шеф на отдела за анализи на книжа с фиксиран доход в Commerzbank.

Последни новини
Още от Новини