Пазарите очакват рецесия и дефлация

Красимир Йорданов, KY Research, В развитие, 09.03.2020

Красимир Йорданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимир Йорданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Паниката на финансовите пазари е основателна и малко закъсняла. Повечето инвеститори почти винаги не калкулират риска както трябва. Катализаторът на всичко това е рисков фактор, който се проявява рядко - коронавирусът. Той е перфектният "черен лебед", в момента сме в неговото царство, заяви Красимир Йорданов, KY Research, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Йорданов обясни, че в последните години на пазарите на акции сме наблюдавали балони.

"Поставени пред този катастрофичен риск, спадът е болезнен. Досега всичко бе основано на грешното допускане, че Федералният резерв на САЩ (Фед) винаги ще спаси ситуацията. Дори при низходяща тенденция на пазара, колкото и пари да печатат Фед, пазарите пак могат да се сриват, както и обратно", каза гостът.

"В САЩ ще се намалят лихвите на нула. Пазарът на облигации го показва. В Европа положението е доста тежко поради липсата на инструментариум на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ако тя намали още лихвите, ще бъде по-контрапродуктивно, тъй като ще засегне рентабилността на банките. Покачване на лошите кредити в такива условия означава подкопаване на капиталовата им адекватност", подчерта Йорданов.

Йорданов отбеляза, че по-скоро трябва да се изплащат целеви заеми за финансиране на малки и средни предприятия, за да преживеят шока покрай вируса. "Пазарите очакват да има рецесия и дефлация в глобален мащаб. В световен мащаб има вероятност за намаляване на търсенето", поясни той.

Фед предстои да обяви поредното количествено улеснение и ще е се опита да изкупува акции и корпоративен дълг. "Първо трябва да настъпи рецесия. Качеството на дълга е много ниско и е тенденция да се задълбочава. Но Фед трябва да преценява кредитния риск, а това е трудно за централна банка", разкри той.

"Нивата сега са подходящи за покупка, но трябва да са постепенни. Винаги се препоръчва диверсифициран портфейл - облигации, акции, злато".

Защо ОПЕК+ не стигна до съгласие?

"Картел се прави с основни производители. Когато САЩ стои настрани, всяко намаляване на производството от страна на другите в картела, ще доведе до завземане на дял от американските петролни производители".

Йорданов обясни, че в дългосрочен план цената на петрола има таван. "Няма да видим 70-80 долара цена за барел, освен ако няма шокове на предлагането, дълго време ще се задържи на ниски нива под 50 долара", уточни той.

Последни новини
Още от Нотификации