Конгресът на САЩ обвинява Boeing и надзора за недостатъчен преглед

Прегледът на 737 Max е „ незадоволителен“

Около година след втората катастрофа на Boeing 737 Max разследващата комисия на Конгреса на САЩ отправи сериозни обвинения срещу производителя на самолети и Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA).

Прегледът на 737 Max е „ незадоволителен“, става ясно от доклада на предварителното разследване на комисията. FAA не е изпълнила задължението си да идентифицира критични проблеми на безопасността, свързани със сертифицирането на самолета.

Още по темата

737 Max вече е "съсипан" в своето развитие поради технически грешки и липса на прозрачност спрямо надзорните органи и клиентите.

В доклада се казва още, че Boeing е скрила информация за експлоатацията на самолета. Компанията заяви, че е сътрудничила в разследването и иска да провери резултатите.

Моделът 737 Max беше забранен да лети в средата на март 2019 г. след общо 346 смъртни случая по целия свят. Надзорните органи решават дали и кога може да бъде пуснат отново в експлоатация.

Решаващата причина за произшествията е неправилно автоматично управление на самолета.

Групата е обвинена, че се е акивизирала да пуска на пазара 737 Max в конкуренция с Airbus и пренебрегва безопасността. Boeing отрича това, но призна грешки и проблеми.

Последни новини
Още от Нотификации