Растежът в Швейцария се забавя, страната се подготвя за последиците от коронавируса

Швейцарската икономика нараства с 0.3% през последното тримесечие на 2019 г.

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Икономическият растеж на Швейцария леко се забавя в края на 2019 г., подчертавайки някои трудности на фона на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Износът на стоки се свива през четвъртото тримесечие, както и инвестициите на компаниите в оборудване, следвайки глобалното забавяне на търсенето и несигурността. Швейцарската икономика нараства с 0.3% през последните 3 месеца на 2019 г., което е забавяне спрямо предходното тримесечие, но над очакванията на икономистите за ръст от 0.2%.

Данните за Швейцария следват икономическата стагнация на съседна Германия за четвъртото тримесечие, която беше засегната от проблеми в производствения сектор. Въпреки че се очакваше растежът да се възстанови тази година, влиянието на коронавируса помрачи прогнозите на икономистите.

Растежът на швейцарската икономика се забавя през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg

През четвъртото тримесечие растежът на швейцарската икономика е насърчен от силните потребителски разходи. Увеличението на инвестициите в авиационната индустрия се отразява на общите инвестиции, но тези за машини и електрическо оборудване се свиват "в съответствие с международното развитие“, посочва статистическата служба на страната.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви тази седмица, че глобалният растеж ще се забави през 2020 г. до нивото от 2009 г. Групата предупреди, че световната икономика може дори да се свие през това тримесечие.

Това би натежало допълнително на Швейцария, която до голяма степен разчита на износа. 

 

 

Последни новини
Още от Нотификации