Daimler закрива поне 10 000 работни места до края на 2022 г.

Производителят трябва да се справи с множество проблеми

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Програмата за фискална дисциплина на производителя на автомобили Daimler ще засегне най-малко 10 000 работни места по целия свят през следващите три години. Daimler не възнамерява да запълва свободни позиции, пише германското издание Die Zeit.

Освен това трябва да се удължи частичното пенсиониране и да се предложи обезщетение на служителите на администрацията в Германия. Уволненията по оперативни причини в Германия са изключени до края на 2029 г.

Изпълнителният директор Ола Келениуис  вече беше обявил в средата на месеца намерението да спести около 1,4 милиарда евро разходи за персонал в цялата група и да премахне всяка десета управленска позиция, но не спомена подробности. „Можем да постигнем тази цел до края на 2022 г.“, казва в изявлението главният директор по човешките ресурси Вилфрид Порт. "Ще направим мерките възможно най-социално отговорни“.

Daimler също обяви, че би било доста рестриктивно да удължава изтичащите договори на временни работници в администрацията. Концернът смята да използва 40-часови договори и по този начин да спести разходи. Освен това производителят цели да насърчи служителите сами да намалят работното си време.

Според съвета на работниците планът да не се предприемат евентуални увеличения на заплатите в електротехническата и металургичната промишленост през следващата година в Daimler е изключен. Според заместник-председателя на Общия съвет на работниците Ергун Люмали „те не искат да водят преки дебати за ръководителите" – по неговото мнение фокусът на намаляване на разходите за персонал следва да бъде върху подобряването на процесите и процесите. „Намаляване капацитета не трябва да води до повишаване на производителността“, смята той.

Daimler трябва да се бори с множество проблеми и да отдели милиарди за дизеловите си товари, като същевременно увеличаването на производството на електрически автомобили и развитието на бъдещи технологии като автономно шофиране поглъщат огромни суми на фона на производствените проблеми и колебливия обем на продажбите.

Последни новини
Още от Нотификации