Гигантските протести в Хонконг се сблъскват с гигантска цензура в Китай

Китайците не могат да научат за реалните събития в бившата британска колония

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Въпреки че светът е отправил поглед към Хонконг през последната седмица, повече от 1,4 млрд. души, намиращи се точно зад границата в Китай, не са.

Докато стотици хиляди протестиращи се събират по улиците на Хонконг срещу спорен закон за екстрадицията в Китай, друга битка се развива в т. нар. Great Firewall на Пекин. Снимки и информация за най-големите протести от десетилетия в бившата британска колония, са систематично изтривани от китайския интернет, пише Bloomberg.

Междувременно китайските държавни медии поддържат историята, че протестното движение е предизвикано от намесата на Съединените щати.

В Weibo, китайска социална мрежа, подобна на Twitter, публикациите в подкрепа на протестиращите в Хонконг са премахвани, откакто демонстрациите започнаха миналия уикенд. Вместо това остава предимно информация за това как враждебни чуждестранни играчи се опитват да се намесят в китайските дела.

Въпреки че потребителите на WeChat извън континенталната част на Китай могат да споделят снимки и коментари за протестите в популярното чат приложение,техните контакти, които се намират отвъд Firewall в Китай, не могат да видят публикациите.

Още по темата

Написването на думата „Хонконг“ в най-голямата китайска търсачка Baidu не води до никакви новини за протестите. Цензурата е достигнала дори до песните, които изпълняват хората по улиците, като „Do You Hear The People Sing” - протестен химн от мюзикъла „Клетниците“. Песента е изтрита от музикалната стрийминг платформа QQ Music на Tencent. 

Думите „Хонконг“, „екстрадиция“ и „протести“ са сред най-търсените във Freeweibo.com – уебсайт за мониторинг на публикации, които са били изтрити от уебсайта.

От Baidu са отказали да коментират въпроса. Представители на Tencent и Weibo не са отговорили веднага на запитванията за коментар по имейл.

Какво писа англоезичният китайски всекидневник China Daily вижте в продължението на анализа в Investor.bg!

Последни новини
Още от Нотификации