Протести в Хонконг въпреки отмяната на законопроекта за екстрадицията

Десетки хиляди демонстранти се събраха в централната част на града в неделя

12:50 | 16 юни 2019
Снимка: Kyle Lam/Bloomberg
Снимка: Kyle Lam/Bloomberg

Десетки хиляди демонстранти излязоха по централните улици на Хонконг в знак на протест, дори след като властите обявиха, че изтеглят спорния законопроект, предвиждащ разрешаване на екстрадициите, който предизвика едни от най-масовите демонстрации в града от десетилетия, пише Bloomberg.

Организаторите продължиха протестните си действия в неделния следобед, следвайки маршрута на демонстрациите от седмицата, когато стотици хиляди души отново призоваха за оставката на лидера Кари Лам , като обявиха, че ще продължат с демонстрациите, докато законопроектът не бъде окончателно отменен.

"Нашите искания са ясни и твърди", каза Джими Шам, един от лидерите на протестите, обръщайки се към тълпата.

Мерките, заложени в спорния законопроект, предвиждат Китай да получи право да изисква екстрадиция на задържани в Хонконг за повече от 7 години. Според противниците на закона това би позволило на Пекин да преследва политическите си врагове, като би подкопало границата, разделяща законодателството на града от китайското.

Според опозиционния политик Клаудия Мо, противник на екстрадицията, отменянето на законопроекта, което Лам обяви в събота, е "просто отлагане". Това е причината да изляза отново на протест, добави Мо.