Легендарният състезател и предприемач Ники Лауда почина

С Lauda Air и Niki той беше печеливш предприемач в една индустрия, затрупана от губещи компании

Снимка: Mark Elias/Bloomberg News Снимка: Mark Elias/Bloomberg News

Ники Лауда, австрийският състезател на Формула 1, преживял почти фатална катастрофа, за да спечели три световни шампионата от Формула 1 и да продължи със създаването на собствена авиокомпания, е починал, съобщи германската информационна агенция DPA. Лауда беше на 70 години.

Той е починал в съня си в понеделник, заобиколен от семейството си, заяви говорителка на семейството пред DPA. Той получи белодробна трансплантация през миналата година и е бил хоспитализиран заради грип през януари, съобщава още DPA.

Лауда се превърна в един от най-известните хора в моторния спорт след завръщането си на пистите, шест седмици след като е бил издърпан от своето горящо Ферари при катастрофа на пистата „Нюрбургринг“ в Германия през 1976 г., след което спечели още две титли, които добави към онази, която бе спечелил година преди инцидента.

По-късно той поема консултантски и управленски роли в екипите за F1 на Jaguar, Ferrari и Mercedes, като бе председател на последния екип, ръководейки състезателите, включително четирикратния шампион Люис Хамилтън. Той беше много търсен телевизионен коментатор, известен с безпристрастни, ясни възгледи, разпознаваем с марковата си бейзболна шапка, която криеше изгарянията му.

Лауда бе и авиационен предприемач, като притежаваше лиценз за търговски пилот и основа Lauda Air, докато все още се състезаваше по пистите, припомня Bloomberg. По-късно той продаде превозвача на Austrian Airlines и сформира Niki, компания, която продаде два пъти, последния път на ирландския нискотарифен оператор Ryanair Holdings Plc, след като се намеси, за да спаси бизнеса, който щеше да колабира покрай фалита на Air Berlin.

Трансакциите затвърдиха репутацията на Лауда като умен майстор на сделките, а самият Ники беше печеливш предприемач в една индустрия, затрупана от губещи компании.

Дъното в неговата авиационна кариера се случи през 1991 г. с катастрофата на Boeing 767 на Lauda Air в Тайланд. Всички 223 души на борда бяха убити, когато самолетът падна на земята около 15 минути след отлитането си от Банкок за Виена. По-късно бе установено, че дефектен реверс на тягата на двигателя е причинил катастрофата.

Лауда, роден на 22 февруари 1949 г. във Виена, е национален герой в Австрия, където пощенската служба го удостои със специална марка през 2005 година. Той бе вкаран в Международната зала на славата на моторните спортове през 1993 г., отразявайки позицията му във F1 и световното възхищение, което предизвика при завръщането си на състезанията само шест седмици и две пропуснати състезания след катастрофата през 1976 година. През онази година той загуби първенството само с една точка по-малко.

Лауда има четирима сина и дъщеря.

 

Последни новини
Още от Нотификации