Ваканция по време на развод - нов аспект на сагата Брекзит

Наблюдава се неочакван ръст на резервациите зад граница от страна на британците

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

На 12 април официално стана ясно, че Европейският съюз (ЕС) и британският парламент си стиснаха ръцете за удължаване на срока за раздялата на кралството със съюза до месец октомври. Само ден по-късно британските граждани се активизират неимоверно и се насочват към дейно планиране на летните си ваканции зад граница.

Фериботите над Ламанша отчитат ръст в ангажиментите си от 40%, според Найл Уолш, маркетинг директор в лондонската онлайн услуга за резервация на билети Direct Ferries, цитиран от Bloomberg.

Туроператорът Miles Morgan Travel на свой ред отчита 172% ръст в ангажиментите си за периода 11 април – 18 април, сравнено със същия период от миналата година. Едноименният основател на компанията казва, че е нормално да се очаква около 15% ръст, но подобни данни надминават десетократно очакванията в бранша.

Още по темата

Една от причините за подобно раздвижване са опасенията на авиокомпаниите, които преди споразумението между ЕС и Великобритания се оплакаха, че се наблюдава отлив на пътници. Това доведе и до неизбежните очаквания, че евентуален Брекзит би накърнил желанието на хората да пътуват през летния туристически сезон. Към днешна дата наблюдаваме повишение в цените на акциите с около 10% за водещи компании като EasyJet, Ryanair Holding Plc и TUI AG.

Ръст в пазарната стойност на водещите туроператори през изминалата седмица Графика: Bloomberg

„Най-големите ни притеснения бяха, че отлагането щеше да е до юни“, коментира Ричард Сингър в ролята си на изпълнителен директор за синтезиращия туроператорски сайт Ice Lolly. Той също така отчита 5,5% повишение в трафика на своята платформа.

Постарахме се да ви предложим данни и от родните туроператори по темата, но се оказва, че или не се наблюдава необичаен интерес от британски туристи, или на този етап липсват данни за толкова кратки срокове. Любопитно е само, че немалка част от българските хотелиери тенденциозно отказват да приемат гости от „Острова“, определяйки ги като „лоши туристи“.

Последни новини
Още от Нотификации