Сентено: Фундаментите в еврозоната са много силни

Коментар на Марио Сентено, председател на Еврогрупата

16:13 | 12 април 2019
Обновен: 13:25 | 6 юни 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Марио Сентено, председател на Еврогрупата, каза, че икономиката на икономиката на ЕС може да отчете по-добър втори семестър и че фундаментите в Европа са много силни. Той разговаря с Франсин Лакуа и Том Кийни, на ежегодната среща на Световната търговска организация и Международния валутен фонд във Вашингтон, окръг Колумбия.

За нас е много важно да сме внимателни с думите. Наблюдаваме забавяне в еврозоната. Повечето икономики в еврозоната се разширяват, а някои от тях доста силно. Фундаментите са много силни. Има балансирана позиция за дефицита в цялата еврозона. Доста положително сме позиционирани по отношение на външната търговия. 

"Очакваме по-добър втори семестър на годината, особено ако огромната несигурност около Брекзит и търговското напрежение може да бъде разрешена", коментира той.

Според Сентено е от важно значение еврото да играе по-голяма международна роля в бъдеще. Глобалните валути са много важни, коментира той, и трябва да разчитат на силни фундаменти и на много силни институционални условия.

Международната роля на еврото зависи повече от начина, по който се справяме с реформите в еврозоната и какви са външните фактори. Тъй че, всички в Европа трябва да работим заедно, за да осъществим реформите и напредъка по тях – по отношение на съюза на капиталовите пазари, на Банковия съюз и със сигурност при бюджетните инструменти на еврозоната.

Чуйте видеото с целия коментар: