България възнамерява да подпише договора за F-16 до края на юли

Възможно е първите самолети за България да бъдат доставени преди началото на 2023 г.

Снимка:  SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

България ще проведе преговори за индустриално партньорство с мениджмънта на американския производител на бойни самолети Lockheed Martin на 15 и 16 април. Страната ще се опита да финализира проектодоговора за доставката на изтребителите F-16 Блок 72 във Вашингтон между 7-и и 10-и май. Целта е окончателният договор да бъде подписан до края на юли – преди лятната ваканция на парламента, предава Investor.bg, позовавайки се Bloomberg и на изказване на заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на конференция.

Днес стана ясно и че първите самолети за България биха могли да бъдат доставени преди началото на 2023 г.

„Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български F-16 преди началото на 2023 г.”, заяви днес Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в американския концерн. 

Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България Lockheed Martin ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници по време на на своите 12 000 часа летателни часа живот. Освен това компанията дискутира и по редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност.

Прочетете още в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Нотификации