МВФ очаква най-ниския глобален растеж от финансовата криза насам

Фондът намаля прогнозата си за трети път за последните шест месеца

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Международният валутен фонд намали перспективите за глобалния растеж до най-ниските нива от финансовата криза на фона на отслабените перспективи в повечето големи развити икономики и сигнализира, че по-високите мита натежават върху търговията, съобщава Bloomberg.

Световната икономика ще нарасне с 3,3% през тази година, сочи новата прогноза на МВФ. За сравнение, през януари фондът очакваше световният растеж да достигне 3,5%. Темпът на растеж през 2019 г. ще бъде най-слаб от 2009 г., когато световната икономика се сви. МВФ понижава прогнозата си за трети път за последните шест месеца.

Световният обем на търговията със стоки и услуги ще се повиши с 3,4% през тази година, забавяйки се от 3,8%, отчетени през 2018 г. Прогнозата на МВФ през януари беше за ръст от 4%.

Глобалният икономически растеж ще се възстанови през втората половина на тази година, достигайки 3,6% през следващата година, смята базирания във Вашингтон фонд.

Оптимизмът по отношение на световната икономика се повиши в последните седмици благодарение на решението на Федералния резерв да остане търпелив по отношение на следващото увеличение на лихвите, както и от окуражаващите данни за китайския производствен сектор и пазара на труда в САЩ.

И все пак МВФ предупреди, че рисковете са изкривени в посока надолу заради заплахата от провал на търговските преговори между САЩ и Кита и излизането на Великобритание от Европейския съюз без сделка.

„На фона на намаляващата инерция на глобалния растеж и ограничените възможности за борба с икономическите кризи избягването на погрешни политически стъпки, които биха могли да навредят на икономическата активност, трябва да бъде основен приоритет“, заявиха от МВФ.

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Нотификации