Австралия и Сингапур затягат законите за социалните мрежи

Канбера планира затвор за мениджъри на разпространяващи екстремизъм социални мрежи

Andrey Rudakov/Bloomberg Andrey Rudakov/Bloomberg

Правителствата в Азиатско-тихоокеанския регион ускоряват усилията си в борбата със злонамереното използване на онлайн медиите, което улеснява разпространението на криминално или измамно съдържание.

Австралия се ангажира да приеме закон, който ще позволи налагане на тежки глоби и дори такива по лишаване от свобода на мениджъри на медии или социални мрежи, които не премахват материали с екстремистко съдържание от платформите си, съобщи Bloomberg.

Още по темата

С новите текстове страната възнамерява да попречи на платформите на социалните медии да бъдат „оръжия“ в ръцете на терористи и екстремисти, които могат да ги използват, за да предават на живо престъпления, като терористичната атака от този месец в Нова Зеландия. Законопроектът ще бъде внесен в парламента следващата седмица и е предвиден като отговор на трагедията в Нова Зеландия от 15 март, при която бяха убити 50 души от австралиец, излъчил на живо във Facebook нападението си.

„Големите компании собственици на социални мрежи имат отговорността да вземат всички необходими мерки за това техните технологични продукти да не бъдат използвани от убийци терористи“, поясни в свое изявление премиерът на страната Скот Морисън.

Съгласно предвидените мерки, ръководителите на социални мрежи, признати за виновни, ще бъдат наказвани с три години затвор, а техните фирми да бъдат глобявани с до 10 на сто от годишните им приходи. 

Сингапур от своя страна заяви, че възнамерява да приеме закон, който да спре разпространението на „фалшиви новини“. Новият закон ще даде повече власт на правителството да държи отговорни онлайн компаниите, ако се смята, че съзнателно са публикували фалшиви новини. Мерките ще включват изискването да се показват корекции или да се показват предупреждения относно онлайн лъжи и дори за премахване на статии в крайни случаи, заяви в своя реч премиерът на страната Ли Хсиен Лун.

През миналата година градът държава разкритикува силно Facebook, обявявайки компанията за ненадеждна, след като тя отхвърли искането за премахване на публикация, която свързва премиера и Сингапур с твърдения за манипулации в държавния фонд 1MDB на Малайзия. Правителството заяви, че решението на Facebook да не премахва злонамерена информация за страната показва необходимостта от ново законодателство.

През последните седмици Facebook Inc. бе подложена на остри критики за това, че не е свалила видеоклип, който показва как предполагаемият стрелец е убил 50 души в две джамии в Крайстчърч достатъчно бързо, за да може да не бъде разпространен в интернет и да бъде качен на платформи като YouTube. След стрелбата, която бе заснета и разпространена в реално време, социално медийната компания обмисля да постави ограничения върху това кой може да публикува видеоклипове на живо.

 

 

Последни новини
Още от Нотификации