Google получи трета глоба от ЕК

Този път тя е за 1,49 млрд. евро - заради потискане на конкурентите в сферата на рекламата

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският онлайн гигант Google беше глобен 1,49 млрд. евро (1,7 млрд. долара) от Европейския съюз (ЕС) за потискане на конкурентите си в сферата на рекламата, пише Bloomberg.

Твърди се, че това ще е третата и последна атака срещу компанията от страна на еврокомисаря по антитръстовите въпроси Маргрете Вестагер.

Това е последното от трите разследвания, които преди това доведоха до финансови наказания в размер на 6,7 млрд. долара, предава Investor.bg.

Google полага усилия, за да избегне повече глоби, свързани с два по-стари случая, и се опитва да намали възможностите за провеждането на нови разследвания.

"Google е затвърдила своята доминация в рекламата в онлайн търсачките и се е опазила от натиска на конкурентите, като е наложила антиконкурентни рестрикции на трети страни“, посочи Вестагер днес. „Това е незаконно съгласно антитръстовите правила на Европейския съюз“.

По време на пресконференцията, която даде днес, Вестагер заяви, че Google се е възползвала от доминиращата си позиция на пазара. Тя е принудила потребители на нейната услуга AdSense да спрат реклама от конкуренти на Google. С това американският гигант е ограничил възможността на други играчи да се конкурират с нея и да създават иновации.

Миналата година Google беше глобена с рекордните 4,3 млрд. евро за злоупотреба с доминацията ѝ в мобилния сектор. Година по-рано тя получи първата си глоба от ЕС в размер на 2,4 млрд. евро за манипулиране на резултатите от търсенето, свързани с пазаруване. В момента компанията обжалва и двата случая.

Последни новини
Още от Нотификации