Tesla си осигури китайски кредити в размер на 521 млн. долара

Компанията планира да започне производство на батерии и Model 3 в завода до края на годината

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Автомобилната компания Tesla си осигури кредити за 521 млн. долара от китайски банки за изграждането на фабриката си за превозни средства и батерии в страната, поставяйки автомобилния производител стъпка по-близо до производството на седана си Model 3.

Кредитите от банките ще бъдат погасени през март 2020 година, става ясно от подадени до регулаторните органи документи. Tesla също така измени отделен договор за кредит, обезпечен с активи, като увеличи размера на заема до 700 млн. долара., предава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск оцени през януари, че Tesla ще се нуждае от около 500 млн. долара, за да построи завода и производството да се увеличи до 3000 броя Model 3 седмично. Общите разходи ще бъдат по-високи и компанията заяви, че планира да използва местни банки за по-голямата част от финансирането.

Този заем се случва, след като Tesla изплати най-големия си дълг през миналата седмица. Изплащането по конвертируеми облигации на стойност 920 млн. долара, чийто падеж настъпи на 1 март, натовари счетоводния баланс на компанията, според който в края на годината тя имаше около 3,7 млрд. долара в брой.

След години на преговори с китайските власти да стане първият чуждестранен автомобилен производител, който изцяло притежава производствена база в страната, Tesla направи първа копка в покрайнините на Шанхай на 7 януари.

Мъск заяви, че компанията планира да започне производство на батерии и Model 3 в завода до края на годината. Сега Tesla може да направи това чрез изгодни заеми. Кредитите начисляват лихва в размер на 90% от едногодишния лихвен процент, публикуван от централната банка на Китай. За кредитите, деноминирани в долари, лихвата е с 1% над Libor.

Стартът на местното производство в Китай е от ключово значение за Tesla, за да намали разходите за автомобилите си на най-големия в света пазар за електрически превозни средства. Автомобилите, захранвани с батерии, са светъл лъч на фона на забавянето на пазара. Местното производство също така ще помогне на компанията да предотврати всякакво повторно ескалиране на търговските напрежения между САЩ и Китай.

Последни новини
Още от Начало