Производствената активност в еврозоната се ускорява

Икономическите перспективи на компаниите остават оптимистични, посочват от IHS Markit

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Производствената активност в еврозоната се ускорява за шести месец през февруари на фона на признаците за повишаване на инфлацията, предаде Bloomberg.

Индексът PMI в сферата на производството се покачва до 55,4 пункта през февруари спрямо отчетените 55,2 пункта месец по-рано, съобщиха от IHS Markit. Производствената активност на компаниите се повишава с най-бърз темп от над 5 години, като по-високите цени на суровините и по-слабото евро доведоха до повишаване на разходите, докато на доставчиците им отнема по-дълго време да завършат поръчките си, отбелязват от базираната в Лондон компания.

Докладът следва серията от добри данни, които предполагат, че икономиката на еврозоната набира инерция дори на фона на повишаващата се политическа несигурност. ЕЦБ може да започне да дискутира приключването на стимулите следващата седмица, след като инфлацията се доближава до целевото ниво от почти 2%.

„Производителите в еврозоната отчитат най-силната си производствена активност и ръст на поръчките от почти 6 години“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit.

Производствената активност се разширява във всички водещи икономики в региона, като активността в Холандия, Австрия и Германия отчита най-силно представяне.

Инфлацията в еврозоната ще се покачи до 1,9% през февруари, показват прогнози на анализатори, до които се допитва Bloomberg. Нивото на безработица вероятно ще се запази без промяна – 9,6% през януари, което е най-ниското от 2009, показва друго проучване.

„На фона на колебливата среда, производителите избягват политическата несигурност и бавно продължават да развиването на бизнесите си“, каза Уилямсън. „Компаниите ясно очакват добрите времена да продължат“

Последни новини
Още от Начало