Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Какво целят демократите с обречения импийчмънт на Доналд Тръмп?

Стойчо Стойчев, политолог, Клуб Investor, 28.09.2019

Исканият от демократите импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп е обречен, защото Сенатът е доминиран от републиканци. Важен за тях обаче е чисто пропагандният му характер. Това мнение изрази политологът Стойчо Стойчев в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

“Процедурата по импийчмънт се прави за тежки криминални престъпления и държавна измяна в САЩ, тя не е политическа”, посочи Стойчев. Според него намеренията на демократите са насочени по-скоро към разколебаване на електората на Тръмп.

„Колкото повече името на Тръмп се спряга с някакъв вид криминални престъпления, толкова повече гласоподаватели в САЩ ще го свързват с неприятни практики“.

Стойчев определи външнополитическите реакции на американския лидер като „много нестабилни“. Според него Иран действително е най-голямата заплаха за САЩ заради конвенционалните сили и неформални мрежи в други държави, с които оказва влияние в региона, както и заради зависимостта на борсовите цени на енергията от процесите там.

„Санкциите, до които САЩ често прибягват, невинаги са най-удачният вариант“, посочи Стойчев. Като пример той даде режимът в Русия, който е подхранван от подобни мерки.

„Руската душевност е душевност на героизма... Да страдаш в името на висша кауза е някак присъщо за руската душа. Няма нищо по-легитимиращо за руския режим от това той да търпи санкции от враговете на Русия, когато е реализирал своя национален идеал... Западният свят обаче не разбира това“.

Гостът коментира и събитията от изминалата седмица около Brexit и решението на Върховния съд в Лондон да обяви за незаконно спирането на работата на парламента от премиера Борис Джонсън.

„Притеснително е въвличането на кралицата в целия този скандал“, смята Стойчев.

„Ударът по легитимността на имиджа на монархическия институт е много голям. Това показва и невъзможността на монархията да се намесва в такъв тип решения“.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor