Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Поемането на ЕЦБ от Лагард няма да има съществено отражение върху пазарите

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", Клуб Investor, 06.07.2019

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборът ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да наследи Марио Драги на гуверньорския пост в Европейската централна банка няма да има съществено отражение върху пазарите. Той обаче е доста интересен. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Лагард имаше имаше критична позиция относно действията на централните банкери, ръководейки МВФ, като именно от институцията идваха най-слабите очаквания за глобалната икономика, припомни Цачев.

Все пак големи промени след поемането на ЕЦБ от Лагард няма да настъпят, те по-скоро ще се изразят в някакви тънкости по отношение на монетарната политика и по-специално по отношение на това какво банките ще плащат на ЕЦБ за излишните резерви, смята гостът.

Той коментира и успокоението в търговската война, което беше обявено след разговорите между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин в кулуарите на срещата на Г-20.

„Положителните новини в някаква степен вече бяха отразени (от пазарите) преди самото събитие. Пазарите бяха оптимисти, започнаха с ръстове в понеделник, но не дадоха знак, че предстои някакъв съществен растеж“.

Ако погледнем дефанзивните сектори и най-вече облигациите, изглежда инвеститорите не вярват, че примирието между САЩ и Китай ще е сериозна стъпка напред, коментира Цачев.

„Реакцията на пазарите не е толкова учудваща, колкото знак, че може би Уолстрийт е достигнал потенциала си за растеж“.

Вижте целия разговор във видео материала.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor