Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Партийното финансиране - поредната диверсия за отвличане на общественото внимание от важните теми

Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, Клуб Investor, 29.06.2019

Темата за партийното финансиране е поредната диверсия за отвличане на общественото внимание от важните теми. Преференциалното гласуване например на места бе използвано като начин за контролиране на вота. Встрани остана и процесът по избор на електронно гласуване. Това заяви Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Във Франция например има таван на разходите, които могат да се отпуснат за един кандидат в община с над 9 000 души и той е 46 000 евро. Дотогава ще се извършват в манипулация, ако това не се случи и в България".

България е единствената страна, която не се възползва от диференцираните ставки за ДДС, а има държави, които се възползват повече, отколкото им е позволено, посочи Григор Сарийски. "По правило в повечето страни в ЕС диференцираните ставки за ДДС са инструмент на социални политики. Във Франция има диференциран данък добавена стойност за т.нар. "постоянна съставка" на сметката за ток. Сега Португалия въвежда такава социална политика", допълни още той.

"Корупцията в България е огромна и всяка една промяна ще доведе до увеличаване на порочните практики, в това число и промяната на ДДС. В доклада на ЕК за структурните дисбаланси по отношение на социалните показатели ние сме в условия на тотална катастрофа. Една от основните критики в доклада е именно, че България все по-бавно постига конвергенция".

Данъците, в това число на ДДС, не могат да бъдат използвани като инструмент за изравняване на доходите, но при всички положения това ще допринесе за подобряване на стандарта на тези с ниски доходи, уточни Сарийски.

"Когато Гърция влезе в еврозоната, капиталите започнаха да се стичат към периферията - Гърция, Испания, Италия. Рисковата премия бе неглижирана, бяха напомпани финансови балони в страните от периферията. Когато неблагонадеждните длъжници изпаднаха в несъстоятелност, загубите се поемат от ЕЦБ и лежат на плещите на средния европейски данъкоплатец".

Ако италианците бяха издали мини-ботовете, това щеше да доведе до увеличение на публичния им дълг, твърди експертът. Но разговори за излизане от еврозоната обаче вървят, въпреки че няма стартирана такава процедура, добави той.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Клуб Investor