Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Евроизборите не се отразиха съществено на пазарите

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и гл. изп. директор на Елана Финансов Холдинг, Клуб Investor, 01.06.2019

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и гл. изп. директор на Елана Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и гл. изп. директор на Елана Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тези избори на практика не се отразиха на пазарите. Добрата страна е, че пазарите прецениха, че в Европа не се е случило нещо съществено. Очакванията за тотален успех на крайнодесни, антиевропейски настроени партии и коалиции така и не се сбъдна. Новият състав на Европейския парламент (ЕП) и ръководителите на европейските държави ще намерят начин да решат проблема как да бъдат разпределени ролите. Резултатът може да има влияние върху пазарите, ако е неочакван и необичаен. Но изненади не се очакват. Това мнение изрази Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и гл. изп. директор на Елана Финансов Холдинг, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Пред пазарите по-големият фактор от Брекзит остава търговската война САЩ-Китай. Капиталите и инвестициите търсят спокойствие, а по принцип пазарите са изнервени при непредсказуемост. Американският президент Доналд Тръмп създава изолация за САЩ и трябва да започне да прави някакви компромиси. В противен случай е много вероятно при тази изолационистка политика на Тръмп да видим рецесия в САЩ, но това няма да е кризата от 2010, когато съвпаднаха три цикъла и една криза. Рецесията се случва на всеки между 5 и 8 години. След още 3 години трендът ще се обърне в посока ръст".

Брекзит без сделка не е краят на света за Европа., смята Камен Колчев. "Ще е тежко за Великобритания, но и това е нещо, което пазарите са калкулирали по някакъв начин. И все пак - аз очаквам да не се стигне до Брекзит без сделка. Не по-малко от Брекзит със сделка очаквам варианта изобщо без Брекзит", уточни той.

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor