Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

20% от пчелите у нас са загинали от пестициди през 2019 г.

Николай Куменов, Федерация на българските пчелари (ФБП), „Клуб Investor“, 01.06.2019 г.

Николай Куменов, Федерация на българските пчелари (ФБП), „Клуб Investor“, 01.06.2019 г. Николай Куменов, Федерация на българските пчелари (ФБП), „Клуб Investor“, 01.06.2019 г.

Федерацията на българските пчелари (ФБП) отчита изключително висока смъртност сред пчелите от началото на годината, като това дори стана повод за протести в бранша, настояващи за ответни мерки срещу нерегламентираното пръскане с пестициди и по-високи компенсации при подобни екстремни ситуации. Темата коментира председателят на федерацията Николай Куменов за „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„За съжаление тази година броят на загиналите пчелни семейства е страшно много. До момента сигналите от цялата страна са за 15 000 загинали семейства при налични около 700 000 кошера. В някои райони между 1000-3000 за едно денонощие. Това се дължи на нерегламентирано третиране на земеделските култури“.

Още по темата

Единствената компенсация, на която могат да разчитат в бранша, според Куманов, е от Регистъра на минималните помощи, но тя едва покрива малка част от разходите за едно пчелно семейство. Той посочва, че един кошер с пчели струва около 250 лв., докато помощите се равняват на едва 3 лв.

„От есента на 2018 г. насам се наблюдава масово разпродаване на кошери, пчели и инвентар“.

Снимка на Десислав Янкулов.

България е на 16 място по износ на мед в световен мащаб по данни на WTEx

Българските производители на мед се стремят все повече към износ на продукцията си, благодарение на по-високите изкупни цени, казва още Николай Куменов.

„Цената на едро на българския пазар е около 1,5 евро за килограм, а зад граница цената скача на 2 евро на кг.“.

По данни на ФБП ежегодно производителите на природния продукт у нас изнасят между 12-17 хиляди тона. Германия е един от най-големите пазари на български мед.

Целия разговор за пчеларството и прилежащите му проблеми може да видите във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor