Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Търговската сделка остава много вероятна, смята анализатор

Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт, Клуб Investor, 16.05.2019

Основната новина на капиталовите пазари, и не само, е търговската сделка, която отново зацикли. Пазарът бе залят от положителни новини от САЩ и че сделката е близо. Оказа се, че не е точно така. Все пак обаче сделката остава много вероятна. Това заяви Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Доналд Тръмп продължава да се промотира като победител и ще го прави каквото и да се случи. Въпросът е, че за Китай нещата са подобрени спрямо преди. Тръмп може би ще бъде изненадан в даден момент. Ефектът на пазарите бе негативен. Китайските акции пострадаха изключително много. Европейските – също, особено предвид зависимостта на Германия в случая".

Петролът

Корелацията между цената на петрола и икономическата ситуация в глобален план са много близки, напомни Георги Георгиев. Геополитическите шокове също допринасят. Иран, Венецуела, Либия са сериозен фактор, изтъкна финансовият анализатор.

Валутите

"Когато рискът нарасна, отново се купуваше японската йена. Видяхме ръст в цената на долара, златото след ескалацията на търговската война. Поевтиняване на долара би повлияло позитивно и върху цената на златото".

Няма индикация за някаква рецесия към момента, счита експертът. Сантиментът ще предопредели следващия тренд, подчерта той.

"За момента сделката изглежда много вероятна, Тръмп ще бъде притиснат. Китайците не бързат заникъде, тъй като те вече са внедрили стимулите в икономиката си. От друга страна, Европа дава възможност за извличане на капиталови печалби в бъдеще и особено някои държави като Полша, които, макар и зависими от макроикономическите данни, отчитат добри данни".

Последни новини
Още от Клуб Investor