Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Отзоваването на руски дипломати не значи край на комуникацията с Русия

Даниел Стефанов, координатор на ЕСВП, Клуб Investor, 31.03.2018

Когато се коментира отзоваването на руски дипломати заради случая "Скрипал", трябва да си дадем сметка, че тук говорим по-скоро хора, които са от службите, под прикритието на дипломати в различни посолства, тоест такива, които се занимават с шпионаж. Ударът ще бъде по-скоро върху руските служби, които според Запада са преминали определени граници. Това коментира Даниел Стефанов, координатор на ЕСВП, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му не бива да се смята, че се затварят врати или има ситуация, в която ЕС и другите държави остават без канал за комуникация с Русия.

"До момента Путин получаваше това, което иска, чрез брутална намеса във вътрешните работи на някои държави, без да плаща политическа цена за това. Сега обаче реакцията на страните е съвсем различна", посочи събеседникът. Според него това се дължи на няколко причини, една от които е употребата на нервопаралитичен газ в мирно време в чужда държава. 

"Руският президент успя да настрои много страни срещу себе си, а някои дори промениха начините, по които гласуват. Точно поради този инструментариум, който се използва от Путин в последните години, на действие на посредници, вече никой не иска да се занимава с търсене на конкретната връзка и фактология. Българската позиция е да се търсят още доказателства, но в тази политическа ситуация това не е от значение", каза Стефанов. 

Той коментира още позицията на САЩ по случая, както и отношенията със Северна Корея. 

Последни новини
Още от Клуб Investor