Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

ГЕРБ и Патриотите – дежавю на грешките на Тройната коалиция

Любомир Дацов, финансист, Клуб Investor, 15.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Най-интересното е, че всички политици се упражняват да коментират колко лоша е била Тройната коалиция. Всъщност, от гледна точка на резултати, няма по-добро правителство, но това е друг въпрос. Но сега пък идват и правят грешките, които тогава бяха направени. Защото да, въпреки позитивите, тогава имаше много сгрешени стъпки. Една от тези политики, която бе едно от най-противоречивите политически и икономически решения през 2008, беше налагането на искането на БСП чрез г-жа Масларова за увеличение на пенсиите на два пъти с по 10%. Горе-долу това е свързано с новината от тази седмица за общата коалиционна политика по отношение на пенсиите за вдигане на им средно с 22%, поне що се отнася до минималната пенсия.

Така коментира в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков динамиките от последната седмица в политическия живот у нас финансистът Любомир Дацов.

Това е абсолютно противоречиво решение, в което логиката отсъства. Поне говорейки за икономическа логика, не за политическа такава. Тъй като видимо в България изборите се определят от хора, към които се адресират популистки послания, като това, както видяхме на тези избори, определено работи. Но от икономическа гледна точка това значи подриване на целия модел на пенсионната система. Правилата са създадени, за да бъдат спазвани. Има модел и този модел трябва да бъде оставен да работи. Повдигането на пенсиите, без това да е свързано с реални икономически индикатори и съществуващи условия, е чисто политическа стъпка, която е изцяло изкуствена“, добави гостът в студиото.

„Ако не бъдат индексирани останалите пенсии, около 40% от всички пенсионери, независимо как са се осигурявали, ще взимат една и съща пенсия. Това не е справедливо от гледна точка на принципите, заложени в пенсионния модел. И без това хората не изпитват ангажираност да плащат социални осигуровки, а в момента им се казва, че независимо колко плащат, това няма да се отрази върху размера на пенсиите им в бъдеще. Защото може някой да дойде и, по чисто политически причини, да промени правилата“, каза още финансистът.

Подробен коментар на вътрешнополитическия дневен ред, както и обстоен анализ на актуалните динамики в геополитиката, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor