Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Ще успее ли Меркел да спечели четвърти мандат

Дипломатът Стоян Сталев в Клуб Investor, 26.11.2016

Дипломатът Стоян Сталев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дипломатът Стоян Сталев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Ангела Меркел  да се кандидатира за четвърти мандат е много смело, то е израз и на една мълчалива конкуренция с бившия канцлер Хелмут Кол, който беше лидер на партията 25 години и канцлер - 16. Германия има традиция на дълги мандати на канцлерите си, немският избирател обича трайното управление, когато то не крие особени рискове. За 71 години след войната Меркел е осмият канцлер, никоя друга държава не може да се похвали с такава стабилност на правителството. Това обяви дипломатът Стоян Сталев в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Меркел има силна амбиция, съчетана с много голяма скромност, много прозрачен живот и никакъв материален интерес. "В момента тя е иззела много политики от своите опоненти и практически няма сериозна алтернатива за лидер на Християндемократическия съюз", допълни дипломатът. 

Според него в следващото си канцлерство Меркел трябва да бъде водена от идеята, че държавите искат ЕС с по-малко бюрокрация и нормотворчески функции от страна на ЕК и ЕП. 

"Брюксел не бива да прокарва само политиката на големите държави членки, това е много вредно, трябва да има баланс в ръководството и идеите", каза Сталев. 

Той допълни, че Меркел много държи да запази отношенията си със САЩ като приоритетни, каквито бяха с президента Обама. 

Вижте целия разговор във видеото:

Последни новини
Още от Клуб Investor