Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Подсилват ли бежанците германската икономика

Ясен Георгиев от Института за икономическа политика в Клуб Investor, 06.08.2016

Ясен Георгиев от Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ясен Георгиев от Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудовият ресурс на Германия сякаш се изчерпва и естествено зад политиката на отворени врати прозират и интересите на големите германски концерни, които виждат в бежанската криза потенциал за набиране на точно този оскъден ресурс. Според последни данни обаче пристигналите в страната бежанци не са с точно този профил, от който германската икономика има нужда. Това каза Ясен Георгиев от Института за икономическа политика в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него сега е период, в който лидерите трябва да преосмислят ролята на Германия както в ЕС, така и в света. Георгиев обяви още, че по данни на Евростат към 2050 населението на страната би трябвало при равни други условия да се смали с близо 20%. И, ако сега тя е най-многолюдната страна, то тогава би трябвало да има население от около 65 млн. души и да стане трета или четвърта по този показател.

Икономистът коментира и присъединяването на България към еврозоната, като заяви, че е по-добре да се изчака. "За една държава присъединяването е рационално, когато нивата на икономическо развитие са по-близки до средноевропейските. Както знаем, по показател БВП на глава от населението ние не достигаме дори половината от средните стойности", подчерта той. По думите му обаче е важно за страната стане част от банковия съюз, тъй като това ще подобри прозрачността на активите от банковия сектор и би дало сериозна предпоставка на външни анализатори да смятат, че криза като тази с КТБ няма да се повтори.

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor