Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Темите на 2016 ще са спадът на долара и възходът на суровините

Club Investor 14.05.2016

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Турбуленциите на борсите не са големи, но още от декември се подготвяхме за тежка година с разкриването на плановете на Фед да повишава лихвите. Веднага се появиха спомените за 1994, когато едно по-силно от очакваното повишение на лихвените проценти спомогна за забавянето на икономиката. Това заяви изпълнителният директор на Concord Asset Management Петко Вълков, който говори за посоката на пазарите, суровините и акциите през 2016.

2015 завърши с силен долар и евтин петрол, затова е естествено, че 2016 започна с обръщането на тези тенденции, каза Вълков, като допълни, че доларът и петролът ще бъдат главните движещи сили на пазарите през тази година.

Още през 2015 петролните компании съкратиха своите инвестиции в разработването на нови резерви, което ще повиши цената, но в дългосрочен план, заяви Вълков, като отбеляза, че въпреки повишението при черното злато средната цена през 2016 е едва $36 за барел,. Според него балансиране на пазара ще настъпи при $45 долара за барел средно за годината. Той обаче не вярва, че това ще стане тази година.  

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Клуб Investor