2015 се очертава като ужасяваща за инвеститорите

Въпросът е стигнаха ли борсовите индекси дъното за тази година?

Куала Лумпур, Малайзия, 29 септември 2015. Слабостта на рингита, забавеният китайски ръст и сривът на суровините отвръща инвеститорите от малайзийските акции и облигации. Снимка Санджит Дас/Bloomberg Куала Лумпур, Малайзия, 29 септември 2015. Слабостта на рингита, забавеният китайски ръст и сривът на суровините отвръща инвеститорите от малайзийските акции и облигации. Снимка Санджит Дас/Bloomberg

2015 вероятно ще бъде година, която световната инвестиционна общност ще иска бързо да забрави. Акциите, суровините и валутните фондове са "на червено" и дори мижавите облигационни доходности остават под натиска на ниската инфлация. След най-слабото си тримесечие за последните четири години глобалният MSCI All Country World Index е надолу с 6,6% от началото на годината, дори и с включените дивиденти. Bloomberg Commodity Index, който изчислява измененията в цените на суровините, се понижава с 16% за същия период, а валутният индикатор  Parker Global Strategies пада с близо 2 на сто.

На фона на тази статистика, след почти непрекъснатия тригодишен възходящ тренд на финансовите пазари и безпрецедентните монетарни стимули, изглежда, че инвеститорите най-сетне ще трябва да се изправят пред суровата истина. Това заявява финансистът Уес Гудман в свой анализ за Bloomberg.

Междувременно икономистите понижиха прогнозите си за глобалния растеж през 2015 от 3,5% в началото на годината до 3% към момента. А сътресенията на пазарите принуждават водещите централни банки да запазят за още известно време своите стимулиращи програми. Лакмусът за тези настроения можем да открием в лицето на Федералния резерв на Съединените щати, който може и да отложи повишението на лихвите отвъд Океана за догодина.

Тобиас Левкович от Ситигруп е на мнение, че през последните няколко години инвеститорите са се държали така, сякаш са открили Свещения финансов граал, но сега виждаме как тази концепция се срива и то доста шумно. А Китай се оказа "камъчето, което преобърна колата", но заедно с китайските борсови индекси сривът помете и повечето развиващи се пазари - от Бразилия до Индонезия.  

Сега големият въпрос е дали борсовите индекси вече удариха дъното за тази година или тепърва предстои ново спускане с влакчето на ужасите. От една страна изглежда, че на фона на славнително стабилните макроикономически показатели, разпродажбите на борсите изглеждат малко пресилени. от друга страна обаче историята показва, че понякога паниката и фатализма се превръщат в самоизпълняващи се мрачни предсказания.   
 

Последни новини
Още от Анализи