Търговският излишък на Япония записва значителен спад

Излишъкът е бил с 22,6% по-малко спрямо същия месец на миналата година

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Търговският излишък на Япония спада значително през ноември заради нарастващите разходи за внос на петрол, предаде Investor.bg

Както обяви правителството в Токио в понеделник, излишъкът е бил в размер на 113,4 милиарда йени (854 милиона евро), което е с 22,6 процента по-малко спрямо същия месец на миналата година, предава DPA.

Третата по големина икономика в света в края на краищата обаче успява да отчете излишък в търговията си за шести пореден месец. Средната прогноза на икономистите бе за дефицит в размер на 55 млрд. йени.

Износът е нараснал с 16,2% до 6,9 трилиона йени, отчасти благодарение на нарастващото търсене на японски автомобили в САЩ, както и на производствено оборудване, което спомага за поддържането на най-дългата икономическа експанзия от повече от 15 години.

Въпреки това обаче вносът се повишава още по-силно със 17,2% до 6,8 трилиона йени. Това е 11-ти пореден месечен ръст на вноса. Основен принос за това имат вносът на суров петрол от Саудитска Арабия и на смартфони от Китай.

По данни на Министерството на финансите през ноември йената е била средно с 8,2% по-евтина спрямо щатския долар в сравнение със същия месец предходната година, което прави вноса в Япония по-скъп.

Чувствителният от политическа гледна точка търговски излишък със САЩ е нараснал с 13,7% - петото месечно увеличение, преди всичко заради увеличения износ на автомобили и производствени машини.

Търговските отношения на Япония със САЩ, за които двете страни спореха от десетилетия през миналия век, станаха по-маловажни за последните президентски администрации, тъй като присъствието на Китай като страна с излишък в търговията нараства все повече.

През миналата седмица Съединените щати, Европейският съюз (ЕС) и Япония заедно съобщиха за „субсидии, нарушаващи пазарните отношения" от страна на Китай по време на конференцията на Световната търговска организация в Аржентина.

С ЕС Япония отчита втори пореден месечен търговски дефицит, докато дефицитът с Китай – за девети пореден месец, нараства с 11,8 на сто.

Последни новини
Още от Графика на деня