Европа за африканската чума у нас: Това е катастрофа

Говорителят на Европейската комисия Анна-Каиса Итконен изрази сериозното притеснение на Европа за проблема със свинете в България

Към момента са изклани 130 000 прасета от общо 600 000 в цялата страна. Снимка: Pixabay Към момента са изклани 130 000 прасета от общо 600 000 в цялата страна. Снимка: Pixabay

Африканската чума по свинете се превръща все по-осезаемо в нерешим проблем, като сред най-мрачните прогнози са, че страната ни ще изгубя цялата популация от 600 000 прасета под ударите на заразата. От Европа вече има заявена готовност за съдействие, но вече се появиха и остри коментари за изградилата се ситуация.

Ние сме много притеснени“, казва говорителят на Европейската комисия Анна-Каиса Итконен по време на брифинг за африканската чума, цитирана от Bloomberg терминал. Тя определя ситуацията като „катастрофа“ за животните в България.

Още по темата

По-рано тази седмица ръководителят на ЕС по въпросите за здравето и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис предложи помощ в размер на 2,9 млн. евро за страната ни, за да подпомогне борбата с чумата.

Прогнозите са, че щетите от болестта могат да достигнат 2 млрд. лв, което се равнява на около 4% от БВП на България.

Последни новини
Още от България