Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Николай Костов: Промените в лекарствения закон биха увредили конкуренцията

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, Бизнес старт, 18.02.2020

Предлаганите промени в лекарствения закон предвиждат, че едно и също лице не може да осъществява едновременно търговия на дребно и търговия на едро, но различни юридически лица могат. Тоест това не е абсолютна забрана. Това каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Към момента няма такава забрана, а има ограничения, за фармацевтите да не се наемат в търговец на едро и производител, както и да не са собственици и да не участват в управлението".

Той коментира, че Българският фармацевтичен съюз отдавна желае тези промени и го е декларирал многократно. По думите му основното му притеснение е, че големите играчи могат да попречат на съсловния бизнес. „Но не смятам, че това е справедливо от правна гледна точка", допълни той. 

"Съсловната организация пази съсловния бизнес, който обикновено е от малки играчи. Тя се притеснява от големите играчи и се опитва да ги ограничи, като се стреми да го аргументира чрез защитата на конкуренцията. Но това всъщност е увреждане на конкуренцията".

Според Костов вертикалната интеграция е един нормален икономически процес, който се случва във всички области на икономиката.

Той смята, че вероятността тези промени да бъдат приети не е голяма.

"Трябва всеки да има свободата да извършва тази дейност, да няма бариери при навлизането в този бизнес и регулациите, които пречат на това, трябва да бъдат премахнати или отменени".

В целия разговор може да чуете и за идеята за създаване на национална аптечна карта.

Последни новини
Още от Бизнес старт