Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България има сериозен потенциал за развитие в автомобилната индустрия

Иван Михайлов, председател на борда на "Аутомотив клъстер България", Бизнес старт, 15.01.2020

2019 г. е една изключително успешна година за българския автомобилен сектор. В индустрията в страната има над 250 компании с над 65 хил. заети. Това каза Иван Михайлов, председател на борда на "Аутомотив клъстер България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В рамките на 2018 и 2019 г. реализирахме огромни скокове в индустрията благодарение на компаниите и инвеститорите, които влизат в България. За 2019 г. оборотът на индустрията е на стойност 10 млрд. лева".

Михайлов коментира, че българската среда предлага на компаниите възможности за аутсорсинг или преместване на развойната дейност.

"Това е така, не само защото е евтино, а защото сме гъвкави. Репутацията, която сме изградили, ни позволява да поемаме тези буфери на икономиката. По този начин компаниите компенсират за негативните цикли в тяхното развитие".

Според него най-голямото предизвикателство за сектора в страната е свързано с работната ръка.

„Всяка компания инвестира в обучение и привличане на кадри. Но ключов момент е образованието. Ние разчитаме изключително много на висшето образование. То обаче не ни помага в достатъчна степен и затова се насочваме и към средното образование“.

По думите му България се позиционира много сериозно на картата на държавите, които имат потенциал за развитие на автомобилна индустрия.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт