Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2019 г. в три думи: Brexit, климат и импийчмънт

Проф. Анна Кръстева, политолог, Бизнес старт, 20.12.2019

2019 г. е годината на извънредните политики. Brexit, импийчмънт, климат - в тези три думи можем да я резюмираме. 2020 г. ще изживее последствията на 2019 г. Това мнение изрази проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Започна обратното броене на Brexit. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън внася своя план за Brexit с комфортното мнозинство в парламента. Най-късно на 10 януари ще беше потвърден и от Горната камара, което ще завърши британския цикъл, и впоследствие Европейският парламент ще ратифицира споразумението. Сценариите са два. Дали и как ще излезе Великобритания на 31-ви от Европейския съюз. Джонсън си осигури магистрален път сред електората. Но по отношение на вътрешнополитическата ситуация обществото е фундаментално разделено".

"Джереми Корбин не успя да бъде категоричен лидер на Лейбъристката партия и е изчерпан. Има голяма маса проевропейски британски граждани, които в момента нямат ярко политическо представителство. В британското общество има умора и стремеж да се върви към ясен край", спомена проф. Кръстева.

По нейните думи американският президент Доналд Тръмп е добър комуникатор, но направи нещо, което мнозинството американски граждани не одобряват.

"Условието за оказване на военна помощ за Украйна, ако му се предоставят данни за сина на Джо Байдън - това е използване на властта за лична политическа облага. Обструкция на парламента е второто обвинение", обяснява гостът. Според проф. Кръстева обаче рейтингът на Тръмп не трепва от процедурата по импийчмънт. 

"Не става въпрос за висок рейтинг, но няма драстични изменения в него. Вторият ефект е изключителна мобилизация на Републиканската партия".

"Импийчмънт с вкус на победа" - бяха думите на политолога, а търговското споразумение между САЩ и Китай тя определи като "постижение с вкус на загуба". "Виждаме ефекта върху забавяне на китайската и световната икономика заради конфронтацията между САЩ и Китай. Добра новина е, че ще се върви към споразумение. Лошата е уреждане на международните отношения чрез търговски войни", допълни тя.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт