Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Милен Керемедчиев: САЩ искат да намалят енергийното и политическо влияние на Русия в Източна Европа

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и икономиката, В развитие, 26.11.2019

Министър-председателят на България Бойко Борисов е един от многото източноевропейски лидери, които бяха поканени от американския президент Тръмп в Белия дом. САЩ виждат Източна Европа като поле за налагане на своята политика в региона. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и икономиката, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Източноевропейските държави са едни от най-стриктните по отношение на изпълнението на критериите за НАТО, които бяха заложени още от началото на мандата на Тръмп. Сред критериите са вдигане на бюджета за отбрана. Всяка една от източноевропейските държави направи това за разлика от западноевропейските".

Той отбеляза, че в момента се изгражда възможността България да се превърне в стратегически газов хъб.

„Друг стратегически хъб за втечнен американски газ е Полша. САЩ се стремят да постигнат диверсификация на газовите доставки в Полша и България. Така САЩ ще постигнат целта си да намалят енергийното и политическото влияние на Русия в региона“.

По думите му България и Полша могат да променят баланса на енергийния пазар в региона.

"Страните в региона закупуват все повече техника за повишаване на своята отбранителна способност. Източноевропейските държави са най-големият клиент на американската оръжейна индустрия".

Според него отношенията между САЩ и България се затоплят.

"Търговският обмен между двете държави се увеличава постоянно".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт