Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са най-важните промени в данъчните закони у нас?

Пламен Донев, старши мениджър корпоративни данъци в Deloitte Bulgaria, Бизнес старт, 21.11.2019

Опитът за отклонение от данъчно облагане съществува отдавна в българската практика. Не е толкова разпространен, касае ограничен сектор - търговски обекти, ресторанти, барове, сладкарници. Това е една от мерките в местното законодателство насочена спрямо конкретни, специфични за България практики за избягване от облагане. Това каза Пламен Донев, старши мениджър корпоративни данъци в Deloitte Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът коментира предложението за прехвърляне на акции или дялове, които дават право на притежателя за собственост върху нов недвижим имот или част от него да се определя като облагаема доставка.

„Доволен съм, че този текст отпадна. Факт e, че европейската директива дава възможност да се въвеждат подобни текстове в местните законодателства, но проблемът тук беше, че той не беше ясно прецезиран“, обясни Донев.

Той заяви, че въпрос на ефективност е функционирането на данъчната администрация.

"От 2020 г. в България ще бъдат въведени две допълнителни мерки, които идват от европейската деректива за мерките срещу отклонение от данъчно облагане, а именно хибридните несъответствия и облагането при напускане"

Според Пламен Донев тези мерки са продиктувани от факта, че в другите държави данъчните законодателства са доста по-комплексни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт