Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как базар на професиите подпомага ранното кариерно ориентиране?

Дарина Георгиева, изп. директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Нелиан Николова, "Хаос Груп", Бизнес старт, 18.11.2019

Тази година ще се проведе петото издание на инициативата „Базар на професиите“. Идеята е да повишим мотивацията на децата да изберат професия и да учат това, което биха искали да работят. Заради големия интерес на обществото решихме да изнесем дните на отворените врати в свободно пространство, за да могат да идват различни ученици, учители и родители. Това каза Дарина Георгиева, изп. директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Тази година сме се постарали да обогатим палитрата с много и интересни лектори, за да може децата да се запознаят както с традиционни професии, така и с нови професии“.

По думите ѝ сред интересните професии, които ще бъдат представени, са експерт по киберсигурността, комуникатор, защитник на децата, пилот, астроном и други.

Нелиан Николова от "Хаос Груп" говори за заложената ценностна система в проекта.

„Трудът трябва да се възпитава като ценност сред децата и младите хора. Има и много други ценности – да уважаваш своя труд и на другия труда, да се стремиш към постоянно развитие и да споделяш знания. Децата и младите хора са ни изключителен приоритет“.

Георгиева обясни, че голям процент от младежите са объркани и не знаят към коя професия да се ориентират. Тя допълни, че това е една от причините за създаването на инициативата.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт