Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Макрон се опитва да постави Франция в центъра на политиката на ЕС

Проф. Димитър Веселинов, СУ "Св.Климент Охридски", Бизнес старт, 11.09.2019

Президентът на Франция Еманюел Макрон се чувства като новия лидер на Европа. В момента Франция е една от най-стабилните държави в Европейския съюз (ЕС). В Германия идва краят на ерата на Меркел, в Испания има нестабилност и предстоят избори, Полша се втвърдява и Унгария се изолира. Това каза проф. Димитър Веселинов, СУ "Св.Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В момента Макрон се опитва да постави Франция в центъра на европейската политика и да може Париж да има водеща роля. Всички критики, които френският президент отправи към НАТО, Европейския съюз и някои миграционни процеси, са свързани с вътрешната политика на Франция и неговата визия за Европа".

По думите му Макрон усеща, че има възможност да се превърне в единствения солиден лидер на Европа, който да показва посоките за развитие.

"Макрон успява да обедини различни посоки – външна и вътрешна политика. Той се опитва да съчетае тези два аспекта, като изведе водещата роля на Франция пред избирателите и същевременно да привлече проевропейските гласоподаватели, независимo от коя държава са те".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт