Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Христо Господинов: Турция трудно ще бъде оставена да бъде основен геополитически играч

Христо Господинов, преподавател по политически науки, Бизнес старт, 16.10.2019

След изтеглянето на американския контингент от Сирия, остава незапълнен вакум в страната. Кюрдите поискаха помощ от сирийския лидер Башар Асад, който е подкрепян от Русия. Поради това в Републиканската партия в САЩ се появиха групи, които започнаха да притискат Тръмп. Това подсказа на американския президент, че ходът му е бил грешен и веднага трябва да промени възгледите си върху сирийския проблем. Това каза Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"САЩ ще отговорят с много твърд курс и със сигурност няма да останат безучастни".

"Този вакум все още не е запълнен. Но има вероятност САЩ да загубят ключов район, контролиран от тях до момента", коментира той.

"Ердоган през годините показва, че опитва да бъде геополитически играч. Той се опитва да държи по-остър тон към САЩ и Европейския съюз. Целта му е да изведе максимума от ситуацията".

"САЩ наложиха нови санкции срещу Турция и увеличиха митата върху турския внос на стомана. Готвят се и нови санкции, което ще бъде тежък удар върху турската икономика", заяви Господинов.

"Ердоган се опитва да наложи политика, която да постави Турция на сцената като основен геополитически играч. Но това ще бъде много трудно, тъй като има два хегемона като САЩ и Русия".

Целта на Ердоган е да неутрализира прокюрдските сили, обясни Господинов.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт