Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как ще се повиши мрежовата и информационната сигурност?

Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 11.09.2019

Бизнесът трябва да знае, че приемането на мерки, свързани с опазване на техните системи, е от съществено значение и вече това е скрепено с регулиран режим. Това означава, че всеки бизнес трябва да полага мерки, които да не допускат хакерски атаки срещу техните системи. Това каза Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Икономиката на държавата става все по-зависима от използването на технологиите, коментира той.

"Течът на лични данни от НАП е типичен пример за това, че частният и държавният сектор трябва да предприемат много сериозни мерки за мрежова и информационна сигурност. Наредбата, която беше приета преди седмици, установява минималните изисквания, които трябва да се предприемат, за да се въведат индустриалните нива на сигурност".

Не може всички изисквания да бъдат въведени за толкова кратък период от време, защото законът засяга огромен брой адресати. Но все пак правилната стъпка е направена с приемането на закона и наредбата, заяви Димитров.

НАП е пример, че въвеждането на такива мерки, спазването им, утвърждаването на ясен механизъм са необходими в борбата с киберпрестъпленията, допълни гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт