Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Служители на Apple слушат разговорите на потребители със Siri

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 29.07.2019

Служители на американския технологичен гигант Apple редовно слушат конфиденциална информация на потребители на компанията като част от работата им да предоставят качествен контрол на гласовия асистент Siri. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Малка част от записите на Siri се предават на контрагенти, работещи за компанията по целия свят. На тях е възложено да оценяват разговорите по редица фактори, включително дали активацията на гласовия асистент е била умишлена или случайна, дали заявката е била нещо, което Siri е можела да очаква“.

Apple твърди, че данните „са използвани, за да се помогне на Siri да ви разбира по-добре и да разпознава какво казвате“, отбеляза Кирилова. Компанията обаче не е посочила изрично, че тази работа се върши от хора, които слушат записите, добави тя.

„Представител на Apple, който е пожелал да остане анонимен, изрази опасенията си за липсата на информираност по този въпрос, особено като се има предвид честотата, с която гласовият асистент се активира инцидентно и това засяга особено чувствителна лична информация“.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт